Investeer in jezelf, je bent het waard!

‘Sluit je ogen en concentreer je op je ademhaling. Zorg dat je lichaam zich ontspant en vraag jezelf af waarom je hier vanmorgen naartoe bent gekomen.’ Het is maandagochtend negen uur en ik lig met gesloten ogen nog wat onwennig op een yogamat. Het is pas mijn tweede les, maar ik voel dat mijn lichaam zich ontspant. Mijn gedachten dwalen af naar…eigenlijk niets.

Heel eerlijk, ja, ook ik had mijn twijfels. Is yoga wel wat voor mij? Past het in mijn toch al drukke schema en ga ik die ontspanning echt vinden? Wat voor type mensen komen daar en voel ik mij daar op mijn gemak? Allemaal vragen die ik na de eerste les meteen van tafel schoof. Lekker belangrijk wat voor mensen daar komen, het gaat namelijk helemaal niet om die andere mensen, het gaat om mij! Want waarom ben ik naar die yogales gegaan? Alleen omdat ik de docente toevallig ken? Nee, omdat ik momenteel veel en hard werk en ik vind dat ik weer meer in mijzelf moet investeren. Ik ben het waard, toch?

Vragen

Twee jaar geleden stelde ik mijzelf een soortgelijke vraag. Ik was net gestart met mijn onderneming, had nog geen klant in het bestand, maar wilde natuurlijk wel stappen zetten. Maar waar begin je? Een huisstijl was reeds gemaakt, visitekaartjes gedrukt en de website werd op dat moment gebouwd, de teksten, natuurlijk door mijzelf geschreven, stonden klaar en dus stond ik in de startblokken voor de eerste klant. En toen… niets. Wist ik veel, sales was nooit mijn ding, marketing eigenlijk ook niet, maar ik moest wel de bühne op. Want als je niet zichtbaar bent, weten mensen je ook niet te vinden.

Op dat moment belde mijn nicht, Marie-José, businesscoach in hart en nieren en ook nog eens een fantastisch persoon. Ik kan het goed met haar vinden en had al wat gesprekken met haar gevoerd. Ze belde niet zomaar, nee, ze had een aanbod voor mij. Na ons laatste gesprek was ze geïnspireerd geraakt en wilde mij graag in het zadel der zzp-ers helpen. Daar stond natuurlijk een prijs tegenover. Ik zou tenslotte een halfjaar programma bij haar volgen. En die prijs, dat was best een issue. Ik had namelijk een startkapitaal voor mijzelf bedacht en daar moest ik het voorlopig mee doen. En dat programma was een behoorlijke hap uit dat budget.

Mijn eerste investering?

Dus sliep ik er een nachtje over. En toen nog een nachtje en toen nog een nachtje. Een paar dagen later belde Marie-José mij weer. Of ik er al uit was. ‘Ehh, nee, stamelde ik.’ Wat was het dat mij tegenhield. Alleen omdat het geld kost? Natuurlijk kost zoiets geld, maar had ik al bedacht wat het mij zou opleveren? Op dat moment liet ik mijn gevoel voor mij spreken en zette het verstand heel even uit. En zo heb ik de eerste zes maanden van 2016 een waanzinnig tof en leerzaam programma bij Marie-José gevolgd. Terugkijkend had ik het niet willen missen en kan ik niet anders dan beamen dat het mij heel ver heeft gebracht en nog altijd brengt. Haar les ‘alles is een kladversie’ is mijn mantra geworden.

De moraal? Investeer in jezelf, want als zzp-er ben jij jouw bedrijf in alle facetten en daarom is het iedere cent dubbel en dwars waard. En voor de investering in teksten voor web, nieuwsbrief, brochure of inspirerend blog, ben ik graag jouw Communicatievrouw!