Welk woord kies jij?

Woorden. Ik geloof erin. In de kracht ervan, de emotie, het idee dat we door woorden met elkaar kunnen communiceren, elkaar begrijpen, kunnen helpen. Als je er even bij stilstaat dan zijn woorden eigenlijk best bijzonder.

In het begin van mijn pubertijd ervaar ik voor het eerst bewust wat woorden met mensen kunnen doen. Ik word verliefd… en zoals wel meer verliefde pubers probeer ik mijn gevoel onder woorden te brengen, op papier, in dichtvorm. Laten we het erop houden dat mijn schrijftalent toen niet meteen van het papier afspatte. Iets in de trant van ‘ik ben zo verliefd, op jouw prachtige, blauwe ogen, ik lijk erdoor te zweven, naar de hoogste regenbogen… Maar daar gaat het niet om. Het gaat om bewust gekozen woorden. Woorden van mijn keuze, omdat ze aansluiten bij mijn gevoel, bij wie ik ben. Een ervaring waar ik graag betekenis aan wil geven… reflectie.

Reflecteren

Zondagavond, ik kijk naar het programma ‘De klas’. Een documentaire over een groep leerlingen die iedere week een bijzondere les krijgt van een ongewone leerkracht. Deze week geeft cabaretier, acteur en presentator Jandino Asporaat les over zelfontplooiing. Wat zijn de dromen van deze klas en durven ze die waar te maken? Wat is het effect van je houding of jezelf? Reflecteren, daar draait het allemaal om deze avond. Een inspirerende documentaire over reflectie.

Ik sla mijn laptop open en google: vandale.nl zegt alleen ‘weerkaatsen’. Een nogal minimale uitleg waar ik geen genoegen mee neem. Wikipedia zegt iets meer: Het is een gestructureerde manier om ervaringen te begrijpen en te analyseren en er betekenis aan te geven. Reflectie is het cognitieve proces waarbij ervaringen worden omgezet in betekenis.Onbewust is reflectie iets dat veel ondernemers doen. Vanuit een ervaring een bedrijf beginnen, betekenis geven aan die ervaring. Mooi toch als je daar even bij stilstaat?

Ik ben schrijver omdat ik echt geloof dat ik de wereld met de kracht van het woord een stukje mooier kan maken. Omdat ik geloof dat woorden betekenis hebben, maar je er ook zelf betekenis aan kunt geven. Woorden die aansluiten bij jouw gevoel, bij wie jij bent. En daarom kies ik reflectie. En jij? Welk woord kies jij?